Skip to main content
);">

Plastic in Paradise

16 / May / 2020

Travel av_superuser

Ezzel a fotósorozattal szeretném Nektek megmutatni, hogy mi a helyzet műanyag ügyben. 

Siargao szigete a turizmus megnövekedésével azonnal betiltotta a műanyag szívószálakat illetve zacskókat. Mindenhol feltöltheted a kulacsodat ivóvízzel, nem kell palackozottat venned.Minden héten szedik a helyiek a szemetet a parton, méghozzá szelektíven, de ez még mindig nagyon kevés. Én nem vagyok az a tengerparton fekvő típus ezért mindig sétálok és eközben barnulok.  Normális esetben ilyenkor partravetett kagylókat gyűjtök, most viszont inkább szemetet szedtem. Minden nap!!! És szinte semmi látszata nem volt. A gond nagyobb, mint gondolnánk és sajnos ez nem (csak) rajtunk “kis” embereken múlik.

Sokszor hoz szemetet a szél illetve a dagály is. Utóbbinál van hogy folyamatosan szedjük a szemetet a vízből és egyszerűen kifogyhatatlan. Szatyrok, pelenkák, csokipapír, szívószálak, egyszerűen minden. 

Honnan jön ennyi műanyag és mi lesz vele? 

Ezeket a képeket egy olyan pici szigeten készítettem, ahol az állandó lakosok száma max 100 fő. Nyilván ezeken a helyeken még kevésbé van megoldva a szemétszállítás. Van, hogy a lakók saját maguk darabolják össze a műanyagszemetet (az egyik képen ezt lehet látni) majd üres palackokba töltik és ebből lesz pl. a kerítés. Amúgy dekorálnak is velük, vagy virágot ültetnek bele. Véleményem szerint az a gond, hogy ilyen cuccokat lehet egyáltalán kapni. A Coca Cola pl már próbál lebomló műanyagpalackot a piacra dobni,  csak az a baj, hogy ami benne van az azt is lebontja