Skip to main content
);">

Élet a Paradicsomban

08 / May / 2020

Travel av_superuser

Összesen két hónapot töltöttünk két részletben a Fülöp- szigeteken. Először 2016-ban jártunk Siargao szigetén, ami a képes beszámolóm főszereplője. Muszáj arról az időszakról is beszélnem picit, hiszen az akkor ott töltött pár nap olyan mély benyomást tett, hogy vissza kellett mennünk és egy teljes hónapot el is töltöttünk itt.

2016-ban még nagyon kevés repülőgép járat indult és érkezett a szigetre. Mi egy kis propelleres repülővel érkeztünk, konkrétan egy beton térre. Reptérnek nem nevezhető, akkoriban még váróterem sem volt. Innen busszal mentünk General Luna-ra, ami a sziget turisztikai központja. Akkor még szinte csak egy út volt a faluban, mindenki robogóval vagy bicajjal közlekedett. Ide nagy átlagban szörfözni jönnek az emberek, hiszen a sziget tele van szörf spotokkal, egyik leghíresebb a Cloud 9. Nagyon kevés volt a turista és akkoriban úgy éreztük, mintha mi fedeztük volna fel ezt a csoda helyet. A helyi halászok vittek ki minket szörfözni, sőt volt, amikor átmentünk egy-egy közeli szigetre strandolni. 

 Sajnos 2019 év végére nagyon sok minden megváltozott. Ennek főbb oka, hogy  2017-ben forgattak itt egy romantikus filmet Siargao címmel. Majd ez annyira fellendítette a turizmust, hogy ellepték a szigetet a külföldi befektetők. Egymás hátán nyílnak az éttermek, bárok, resort-ok, rengeteg az építkezés, sok az autó, méghozzá úgy, hogy ezt a falu nagyon el sem bírja. Tavaly például már nem találtunk olyan halász, aki át vitt volna minket a másik szigetekre. Hiszen így már nem érte meg nekik. Viszont egy valami nem változott és azok az helyi emberek.

Még mindig minden este együtt karaokéznak a szomszédok, összetömörülve egy tv elé, a gyerekek célbadobnak a flip-floppal (tumban preso a játék neve) és óriási mosollyal fogadnak mindenhol. Pár hét elteltével már ismerőseink is voltak. Majdnem minden nap kimentünk a helyi srácokkal szörfözni, az együtt töltött idő alatt pedig megismertük a családjukat, a humorukat, a történeteiket. Mindenkinek azt ajánlom, hogy próbáljon ilyen helyeken vegyülni, merjen játszani a gyerekekkel, vásároljon a piacon és sétáljon. Én az értékelhető képeim nagyrészét sétálás közben fotóztam, hiszen akkor minden lassabban történik. Robogórol rengeteg mindent láttam, de akkor csak elsuhantam mellettük .