Skip to main content
);">

Berliner Höhenweg- Tirol

05 / February / 2020

av_superuser

Kiszállsz a kocsiból, felveszed a 7-8kg-s hátizsákot és elindulsz felfelé. Kb itt el is búcsúzhatunk a konfortzónánktol, ugyanis nem lesz rá szükségünk. Amikor felérünk az első Hüttébe vár minket a meleg vacsora és csomó idegen, viszont őket is hasonló célok vezénylik, így később, lehet nem lesznek már idegenek. Mivel ezek az első menedékházak még könnyen megközelíthetők, használjuk ki, ha van melegvíz, mert a későbbiekben már az sem lesz. Majd este szembesülünk azzal, hogy a menedékházakban 10-50 másik túrázóval kell majd egy légtérben aludnunk. De hidd el, hogy olyan fáradt leszel minden este, hogy észre sem veszed őket.

Másnap a Nappal egy időben kelsz, kimész a teraszra, megnézed, ahogy feléled a természet, majd reggeli után indulsz is tovább.  Berliner Höhenweg-en az első nap után egyre csak távolodsz a civilizációtól viszont annál jobban azonosulsz a természettel. Naponta 6-9 órát gyalogolsz folyamatosan, nem látsz egy falut sem a közelben csak a 3000m feletti csúcsokat, mormotákat, vízeséseket. Egy idő után a patak vizét iszod, 5 fokos gleccservízben frissülsz fel és bogyókat eszel. Nem hogy interneted, hálózatod sincs napokig és pár nap után még a gondolataid is elfogynak. Végre nem agyalsz, mert már minden témát átrágtál magadban és azt veszed észre, hogy csend van a fejedben. Max néha kérdezed magad, hogy hol van már a menedékház? A Hüttékben is egyre egyszerűbbek az ételek, mert van ahova helikopterrel vagy csak gyalog lehet felhozni élelmiszert. 

Tehát azt eszed amit adnak, nincs neted, nem tudsz meleg vízben lefürdeni egy hosszú nap után... miért is csinálod?  Mert minden nap van egy célod, feszegeted a határaidat és emelett óriási nyugalom van a lelkedben. Ja és szép! Mert ez az oldala a természetnek csakis így ismerhető meg és nyolc nap után úgy jössz le a hegyről mint maga Bear Grylls. Persze, hogy megéri.

A Berliner Höhenweg az egy 7-8 Etappe-ból álló (majdnem) körtúra Tirolban. 626m-en kezdjük a ás a legmagasabb pont 3106 m. Mivel egész héten kb 1500 és 3000 m között "liftezünk" így az egy hét alatt kb 6600 m-t teszünk meg csak felfelé és 6800-at csak lefelé. 
Nekem nem ez volt az első hosszabb alpesi túrám és nem is ajánlom senkinek, hogy ez legyen az első. Az útvonal több helyen nagyon kitett, a terep pedig nagyon változatos, néhol már alpin. Sok helyen sziklákba épített via Ferrata segít minket abban, hogy átjussunk a hegygerincen, viszont ilyen hosszú túrára nem ajánlom, hogy magunkkal vigyük a beülőt. Pontos leírást mindenki megtalálja a neten.